Ik had gelezen dat er cultivars van de bosaardbei bestonden die iets minder uitlopers vormden maar veel meer vruchten gaven. Ik heb in de plaatselijke Aveve enkele gecultiveerde bosaardbeien aangekocht, om het wilde plantje een beetje bij te staan in het bodembedekken. Na 6 weken planten stel ik vast dat deze planten inderdaad veel minder uitlopers maken. Tot nu toe zelfs helemaal geen. Maar ook nog steeds geen enkele bloem. Wel veel blad...
Dan lijkt mijn wilde variëteit toch gewoon een stuk beter : dit kleine plantje is één van de wilde plantjes die ik een maand geleden heb geplant, het heeft ondertussen al vier nieuwe plantjes gemaakt op drie uitlopers en vindt de tijd om ook nog te bloeien...
Heel binnenkort kan ik mei-en junibessen eten.
Aangezien de de planten jong zijn, is de opbrengst nog heel beperkt. Ik vind de planten ook vanuit esthetisch standpunt meer dan verantwoord : mooie blad en heel leuke bloemen in het voorjaar (je moet ze wel zoeken).
Verder zijn de herfstframbozen al uitgebloeid, zodat ik over enkele weken ook frambozen kan gaan oogsten. De meeste zomerframbozen moeten nog beginnen bloeien.
Ik laat wel slechts een beperkt aantal stokken herfstframboos remonteren, om de herfstoogst niet teveel te beïnvloeden. Maar die eerste, verse framboos van het jaar wil ik zo vroeg mogelijk eten. Mijn kinderen ook trouwens...
Het koude en vochtige voorjaar heeft duidelijk invloed op de vruchtzetting van een aantal planten. Zo zie je duidelijk aan deze aalbes 'Rovada' dat de bevruchting alles behalve idaal was. Weinig mooie gevulde trossen, dat vormde vorig jaar geen probleem...
Het snoeien in snoer van de aalbessen werpt wel zijn vruchten af ... Deze aalbes 'Rotet', die net iets later bloemde, heeft ook beter gevulde trossen
Vijgen ga ik dan toch niet eten dit voorjaar. De koude van de voorbije weken heeft alle embryonale vruchten doen afvallen. Dan maar hopen op een warme zomer en goede herfstoogst.
Dat heb je blijkbaar toch goed gesnoeid, aan dat aantal bessen te zien. En wat is 'remonteren'?
ReplyDeleteDe meeste herfstframbozen dragen niet allen op éénjarig hout (in de herfst), maar dragen ook, op dat zelfde hout in de vroege zomer. Dat noemt met herdragen of remonteren. Sommige rassen (zoals de Himbotop op de foto), doen dat enorm uitbundig. Als je dan niet (een beetje) ingrijpt, krijg je minder en kleinere bessen in de herfst.
DeleteEn dat goed snoeien: dat valt inderdaad goed mee, maar als ik de (commerciële) aalbessenplantages in de buurt zie kan het toch nog beter hoor. De opbrengst per plant is bij drietakkers nog steeds kleiner dan een echte struik. De kwaliteit van de vruchten is wel beter.
Heerlijk al die snoepjes uit de tuin!
ReplyDeleteDus ga ik toch het meest natuurlijke bosaardbeitje nemen.
ReplyDeleteWat een weelde, zo'n fruittuin. Maar waarom bloeien de herfstframbozen al wel en de zomerframbozen nog niet? Mijn herfstframbozen zijn kniehoog en gaan nog lang niet bloeien. Moet ik maar enkele stengels uit de "bos" selecteren?
Je moet de oude scheuten van je herfstframboos met 1/3 tot 1/2 inkorten (en dus niet helemaal weghalen) om veel vruchten te bekomen. Zelf laat ik maar enkele oude stokken staan, de planten zijn hier nog vrij jong, ik wil ze eerst laten uitgroeien.De nieuwe scheuten op mijn herfstframbozen zijn hier nu ook kniehoog...
DeleteMerci, ik had de oude scheuten tot op de grond afgesnoeid. Volgend jaar beter!
DeleteDat wordt weer smullen binnenkort. Kijk er ook al naar uit!
ReplyDelete