Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Friday, 18 January 2013

Vogels


Met het vallen van de sneeuw wordt het nu nog moeilijker voor de vogels om eten te vinden. In de fruitberg wordt iedere morgen een stuk grond van 3m²vrij gemaakt van sneeuw en rijkelijk voorzien van strooivoer.

Ik ben geen 'telefotograaf', ik heb 5 lenzen, geen enkele met een bereik > 200 mm. Voor dit soort fotografie is het behelpen geblazen.


De vogels zijn erg enthousiast. Ik tel tot twintig vinken, samengehoopt op een klein stukje grond, en een tiental mezen die eten van de vetbollen en pindanoten in de bomen. Eerlijk gezegd ben ik zelf ook enthousiast, niet alleen door het aantal vogels, maar ook door de diversiteit, want naast de vaste bezoekers van onze tuin (vink, koolmees, groenvink,  pimpelmees, boomklever, tortelduif, bonte specht), heb ik vandaag de eerste noordvinken (keep) gezien van 't jaar - door de warme decembermaand waren deze blijkbaar nog niet afgezakt naar onze contreien. Bovendien mocht ik vanmorgen ook nog een flinke zwerm staartmeesjes begroeten.
Krijg ik nooit of amper te zien in de tuin: mussen, roodborstjes en winterkoning. Ook merels schitteren hier al heel de winter in hun afwezigheid.
Als men op mijn waarnemingen zou afgaan, is de boomkruiper minder zeldzaam dan het roodborstje;-)

Maar laten we vooral tevreden hebben met wat we hebben, redelijk wat leven in de tuin. Eerlijk gezegd kijk ik steeds een beetje  jaloers naar vogels. Ze kunnen vliegen. Ook heeft de mensheid vliegtuigen gemaakt, dan nog blijven we leven op een platte aarde, en hebben we niet de vrijheid om te bewegen in drie dimensies.


Maar ook Muis is erg enthousiast. Zoveel lekkers dat in de tuin rondfladdert, en dat kan ze sinds gisteren allemaal bekijken vanop de vloerisolatie, veel warmer en zachter dan die koude beton. En bovendien kan ze nu liggend kijken naar de vogelkens.
Buiten gaan is niet direct haar ding, dus echt schrik moeten de vogels niet hebben.

Edit : Net na het publiceren van het berciht fladdert er een roodborstje rond...

14 comments:

 1. inderdaad, een plezier om naar te kijken. Zoveel vogels. De keep is een prachtige vogel, tof dat ze bij jou ook zitten. Straf dat ze bij jou en hier op het zelfde ogenblik neergestreken zijn.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik denk dat ze nu allen naar 't zuiden (hier dus)zijn beginnen trekken. Een heel erg mooi vogelke inderdaad

   Delete
 2. Behelpen geblazen of niet: de foto toont fantastisch hoe dankbaar de vogels u zijn. Er is behoorlijk veel volk in het restaurant.
  Ik heb tal van vogelbollen en voedersilo's met noten en pitten opgehangen. Resto's in de hoogte, zeg maar. Dat is nodig met vier katten op de loer. ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. De tuin is daar nog relatief open, katten moeten nog minstens 10 meter door de sneeuw lopen zonder beschutting vooraleer ze de voedertafel kunnen bereiken

   Delete
 3. Nog geen keep gezien bij ons, al de rest wel, maar het winterkoninkje, dat al vier jaar in onze oude garage woont (nu gewoon een open opslagplaats) komt nooit tot aan de voederplank, maar hopt voortdurend rond in het 'binnentuintje' waar het in de zaadjes van de planten pikt. Houdt het van beschutting (maar dan is winterkoning een slechte naam) of is het bang van andere vogels? (niet van mensen, want het nadert ons tot op 1 meter bijna). En ja, van vogels kijken wordt je gelukkig. Gek natuurlijk. Maar waarom niet hé.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik denk dat het eerder bang is van de andere vogels, neen? Heb ik hier nog niet gezien trouwens, prijs U gelukkig

   Delete
 4. Straf, de dingen die jij niet ziet, zitten hier in overvloed; mussen, roodborstjes, winterkoning en merels. Maar ook vink, koolmees, groenvink, pimpelmees, tortelduif, bonte specht en nog heggemussen en veel gaaien, kouwen en de buizerd zie ik ook regelmatig overvliegen! Ambiance verzekerd!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mijn tuin grenst aan een zeer grote tuin/park (ongeveer 2 ha), dat grotendeels bebost is met allerlei bomen, ook een stukje hoogstamboomgaard. 't Is allemaal een beetje verwaarloosd (niet dat ik dat erg vind), maar ik heb dus flinke concurrentie

   Delete
 5. Ik kan er ook blijven naar kijken al die verschillende vogels die komen smullen. Hier vooral merels, pimpelmees, roodborstjes maar ook al een specht gezien. En nog andere soorten maar die herken ik niet :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Natuurpunt heeft op de website duidelijke foto's van iedere soort staan

   Delete
 6. Maakt Muis ook zo'n grappige ek-ek-ek geluidjes als ze vogels ziet?? Hier zitten ze soms met drie stuks voor het raam kabaal te maken.
  Hier zijn het voornamelijk meesjes en vinkjes die de op zaadjes afkomen en af en toe een bonte specht of een roodborstje.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nog niet gemerkt, die geluidjes. Vinken zijn hier in grote meerderheid

   Delete
 7. Interessant, te zien, welke vogels zich in je tuin ophouden en welke juist niet. Een zwak heb ik voor staartmeesjes, soms zien we hier één of twee paartjes.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Staartmeesjes zijn echt top inderdaad, erg mooi ook. Ik zie ze hier af en toe voorbijkomen, maar dan meestal in zwermen (4-6 vogels), met het nodige kabaal erbij

   Delete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht