Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Tuesday 18 December 2012

A man with an (ever-changing) plan

Zoals al eerder aangegeven, is het aanpassen van mijn tuinplan een soort hobby.

Nu dat alle verharding definitief verdwenen is, moeten nu enkele stappen gezet worden die de volledige structuur van de tuin gaan vastleggen. Omdat er toch één en ander veranderd is ten opzichte van het vorige plan, zet ik hier nog eens een update.

Vooraan (onderaan links op de tekening) komt de vlindertuin, waar binnen een formele structuur van hagen, een hele groep bloemen staan, met de idee dat de vlinderkens en ander vliegende beestjes dit hoekje appreciëren. De bedoeling is deze tuin niet te netjes te maken. De formele haagstructuur (taxus) zorgt voor wat wintergroen en moet in de zomer de tuin een beetje in toom houden. Aan de noordkant van deze tuin staan twee abrikozenboompjes in waaiervorm. Daarachter komt een hoge haag van bamboe (Phylostachys aureosulata var spectabilis) om de tuin volledig van de straat af te zonderen.

Met de klok mee komen we dan aan het gazon, omringd door bloemenborders, ook hier wil ik vlinders zien. Verderop vinden we een Hostatuin, onder de notelaar, met schaduwterras en afgeschermd door een houtkant voor de vogelkens.
Naast deze hostatuin ligt een stukje natuurlijke tuin met bloemenweide en (op termijn) poel(tje).

Daarna volgt de moestuin, alhoewel daar de eerst komende jaar nog geen echte moestuin zal worden aangelegd (op wat pompoenen, courgettes en suikermaïs na). Deze moestuin wordt achtereen afgeschermd door een pruimenhaag met hier en daar een exotische fruitboom. Ook de composthoop heeft daar zijn plaatsje gevonden. Helemaal achterin vinden we het kippenhok met kersenbomen (ecologische bestrijding kersenvlieg) en de paw-paws (omdat ik nergens anders nog plaats had).

Verder met de klok meedraaiend zijn er nog twee bessenkamers. De eerste bessenkamer wordt afgebakend door de appelhaag in het westen, een perenhaag en hazelaarhaag aan de noordzijde en een frambozenhaag in het oosten. In deze kamer vind je  kruisbessen, blauwbessen, hazelnoten, druiven en kiwibessen en frambozen. De tweede bessenkamer ligt verborgen achter de garage, met onder meer  aalbessen en zwarte bessen, omhaagd door braambessen en braambozen. Tegen de muur van de garage staat een amandelaar en een kiwi.

Tenslotte is er ook nog de voortuin, die ik niet al te saai en kaal probeer te maken. Ook daar vind je fruit terug (drie vijgelaars).

Dit is dan het tuinplan op volle grootte.


11 comments:

  1. Wat een strak plan, ziet er alvast erg goed uit! Ik zit hier soms wel echt te sukkelen om de reactiebalk te vinden, maar 't kan natuurlijk ook gewoon aan mij liggen ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Die reactiebalk werkt inderdaad niet echt naar behoren, ik moet misschien eens nakijken of dit een 'known' bug van blogger is en of ze er aan werken

      Delete
  2. Indrukwekkend! Mijn ervaring met tuinplannen is dat het originele aanplantingsplan altijd verschilt van het uiteindelijke resultaat. De gum is steeds een nuttige bondgenoot gebleken.

    ReplyDelete
  3. Laat me zeker weten als je je tuin open stelt voor tuinliefhebbers. Probeer dan zeker eens langs te komen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik dacht me in te schrijven voor de eco-tuindagen van 2014, 2013 lijkt me nog wat te vroeg (eufemisme). Maar iedereen is hier altijd welkom, ik maak met plezier wat tijd vrij.

      Delete
  4. Mooi plan! Mij lukt het niet om dat zo op papier te krijgen.
    @natuurlijk-rijk: je bent niet de enige, heb er ook problemen mee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik werk in excel, dient daar absoluut niet voor maar het werkt wel

      Delete
  5. Aan de kleurtjes en structuur te zien een heel interssant plan. Jammer dat de details van de tekening bij mij niet leesbaar zijn.
    Heb de bamboesoort niet nagekeken... Ben je zeker dat dat een goede zet wordt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 't Betreft hier nochtans tekeningen van 5 MB groot, als je op de tekening klikt download je in theorie het originele bestand.
      De bamboe is een sterk woekerende bamboe die 5-7 m hoog wordt en uitermate winterhard is. De plant wordt bij mij in de gepaste rhizomenbegrenzer geplaatst, zodat hij niet kan gaan wandelen (in mijn eerste tuin heb ik een bamboe aangeplant die nu, 15 jaar na datum nog steeds op zijn plaats staat.

      Delete
  6. De tweede plattegrond is, na aanklikken en vergroten, zeer goed leesbaar. Ik ben erg onder de indruk van deze professionele plattegrond. En heel benieuwd hoe één en ander gaat evolueren.
    Mijn plattegrondjes zijn altijd maar schetsen met lijm- en plakwerk.

    ReplyDelete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht