Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Saturday 17 November 2012

Fruitige herfstkleuren

Na enkele vrij koude heldere nachten beginnen de herfstkleuren langzaamaan af te zwakken. Maar toch zijn er nog heel wat leuke kleurenschakeringen in de tuin te vinden.

Zo beginnen de aardbeien mooi te verkleuren...


... terwijl de doordragende bosaardbei haar naam alle eer aan doet en nog blijft bloemen



Ook heel mooie verkleurend : zomerframboos Glen Doll




De herfstframbozen dragen nog vruchten, maar door het gebrek aan warmte of zonlicht zijn die veel minder smakelijk dan enkele weken geleden


Herfstframboos Pokusa blijft bovendien enthousiast verder bloemen...



Een vergelijkbaar contrast bij de blauwbessen. Op één na dragen ze allemaal nog enkele rode of gele bladeren...


... terwijl Sunshine Blue nog steeds helemaal groen is. Sunshine Blue is een kruising tussen Vaccinium corymbosum en een meer zuidelijke amerikaanse bosbes (Vaccinium virgatum?). Daardoor blijft de plant wintergroen, blijft hij wat kleiner en geeft hij bessen die superieur smaken, een smaak die veel meer doet denken aan onze bosbes. Plantje is hier goed winterhard (heeft de twee voorbije winters overleefd)



Maar het mooiste fruitstruikje in de tuin - qua herfstverkleuring dan toch - is Rubus odoratum,  de Amerikaanse zwarte bes. De plant lijkt net een kleine Liquidamberboom, met bladeren die van dieprood bovenaan in de toppen naar geelgroen onderaan in het struikje schakeren.
Ook in het voorjaar is de plant een lust voor het oog, overladen met gele geurende stervormige bloemetjes.


Maar de optimist in mij ziet niet alleen het verval. Die ziet namelijk ook erg veel embryonale vijgenvruchten, net kleine erwtjes, maar volgend jaar sappige viijgen.



en ook bloemknoppen op onder meer de appelaars (en de kerselaars, pruimelaars, perzikken)... Als het van de fruitbomen afhangt, zal de wereld dus niet vergaan... Volgend jaar is er opnieuw fruit


2 comments:

  1. De Rubus odoratum staat er mooi bij. Hier is ie al volledig bladloos(ben nog express eens terug gaan kijken.

    ReplyDelete
  2. De vier seizoenen maken het voor mensen met ogen in hun kop bijzonder boeiend. Wie wil zien, ontdekt zoveel schone dingen.

    ReplyDelete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht