Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Monday 29 October 2012

Op Jacht


Ik kan je al direct geruststellen, ik ga hier niet spreken over jacht op dieren. Wel over de jacht op fruitrassen.

Aangezien ik geen chemische bestrijdingsmiddelen wil inzetten, stel ik veel belang aan de aanschaf van ziektebestendige fruitrassen. En ziekteresistentie alleen volstaat niet, ik wil ook nog lekker fruit. Voor wat betreft de traditionele fruitbomen vond ik mijn gading grotendeels bij één boomkwekerij, het kleinfruit op één ander adres, maar voor een aantal andere fruitbomen en -struiken heeft dit veel meer voeten in de aarde gehad.

Beschrijvingen en gebruikerservaringen met bepaalde rassen zijn makkelijk te vinden op internet. Maar de planten zelf op de kop tikken is een pak moeilijker. Zonder internet was dit zo goed als onmogelijk, maar terwijl ik nogal bedreven ben in het opzoeken van verkoopspunten via internet,  is het toch niet altijd even eenvoudig als het lijkt. Een boomkwekerij in Duitsland of Engeland vinden die de variëteit verkoopt die jij wilt, brengt niet altijd zoden aan de dijk. Niet alle boomkwekerijen willen planten verzenden naar het buitenland (vaak een gevolg van patentrechten), en dus kan de zoektocht aardig wat voeten in de aarde hebben.
Maar er is dan ook een gevoel van voldoening wanneer je zo'n plant vindt.
Zo zijn er wel enkele druivelaarkwekerijen in Duitsland, maar géén van hen reageert op buitenlandse aanvragen (ook niet wanneer ze in perfect Duits zijn geschreven). Na verloop van tijd vond ik toch een adres, dat ik ondertussen met tientallen enthousiastellingen heb gedeeld...

Ik zocht nog twee perzik- en abrikozenbomen. Eén perzik-variëteit was vrij makkelijk in België aan te schaffen (Avalon Pride, krulziekresistent). De andere rassen zijn niet beschikbaar in België.

De voorbije weken is er naarstig over en weer geschreven met enkele adressen, en één van de gezochte abrikozenrassen (TomCot, een uitstekende bevruchter vanwege de lange bloei) heb ik al kunnen bestellen.  Er resten me nu nog twee andere fruitbomen: Abrikoos 'Kuresia' en Perzik 'Benedict'. Het adres waar ik de voorbije jaren enkele speciale fruitbomen kon aanschaffen reageert niet op mijn vraag. Een tweede adres levert niet in het buitenland, het derde heeft de planten niet op voorraad...
Dus blijf ik nog even naarstig verder zoeken. Ik moet en zal die rassen hebben.


5 comments:

  1. Kuresia en Benedict verkopen ze in 't Genker Plantencentrum. Wanneer deze nu niet meer voorradig zijn, komen ze zeker in het voorjaar(maart - april) terug.
    Ze hebben er ook de Perzik Revita dewelke weinig gevoelig is voor krulziekte. De steen durft wel 'ns opensplijten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dank je wel voor de mededeling. Ik ga dat zo snel mogelijk nakijken. En ik voel me nu wel een beetje idioot...

      Delete
    2. De bomen daar komen ook van Duitsland en zijn 2 jarige knipbomen in pot. Ze hebben er ook enkele van de Re- en Pi rassen zoals Rewena, Reglindis en Pilot. M'n favoriet blijft Topaz die dit jaar uitzonderlijk goed kleurt.

      Delete
    3. Voor extra appels heb ik echt geen plaats meer (er staan hier al 15 laagstammen en er komt nog één hoogstam bij)

      Delete
  2. Een groepsaankoop opzetten en zelf naar Duitsland rijden? Alhoewel, Duitsland is best groot :-)

    ReplyDelete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht