En dat is niet het enigste voordeel hier. Je vindt in onze tuinen niet direct levensbedreigende dieren of planten, hooguit een vervelende wesp of wat storende brandnetels . Dat is elders in de wereld wel anders...
En dus vormen we zelf het grootste gevaar voor onze veiligheid in de tuin. We staan er niet altijd bij stil, maar er vallen ieder jaar vele (zwaar)gewonden bij het tuinieren. Zelf ken ik twee mensen met een litteken in hun gezicht ten gevolge een ongeval met een kettingzaag. Een oud-directeur van me is bij het plukken van fruit van de ladder gevallen. Hij heeft daarna nooit meer in zijn tuin gewerkt. Er is ieder jaar wel iemand die een dodelijke val maakt van een ladder of verpletterd wordt door een boom.
De dalende trend van arbeidsongevallen toont aan dat met wat extra aandacht veel leed kan voorkomen worden. Enkele voorzorgsmaatregelen die ook jouw veiligheid ten goede komen.
De basisregel bij alle werk is na te denken voor je eraan begint. Wat kan er mislopen? Heb ik de juiste beschermingsmaatregels genomen? Beschik ik over de juiste vaardigheden om dat werkje uit te voeren?
- Val
Ladders zijn eigenlijk alleen bestemd om hoogteverschillen te overbruggen. Ze mogen volgens het KB van 31 augustus 2005 ook gebruikt worden als werkpost voor korte klussen of wanneer het onmogelijk is om andere veiligheidsmiddelen in te zetten (arbeidswetgeving).
Het gebruik van een ladder bij snoeiwerkzaamheden is niet zonder risico. De tuingrond is niet altijd stabiel, je ladder is waarschijnlijk niet conform met de huidige veiligheidsvoorschriften...
Als je dan toch een ladder gebruikt, zorg dan dat ze stabiel staat. Hang ook niet de aap uit, boven in die ladder. En gebruik liever een snoeizaag met een lange steel.
- Snoeien
Een goede snoeischaar is scherp. Voldoende scherp om snel een gapende wonde in je vingers te snijden. Draag geschikte handschoenen tijdens het (snoei)werk.
Snoeizagen zijn vlijmscherp. Je wilt echt niet in je handen of onderarm zagen. Dus handschoenen en kledij met lange mouwen dragen.
Stop je snoeischaar niet achteloos in je zakken, maar schaf je een holster aan om ze veilig in weg te bergen. - Ogen
Ogen zijn kwetsbaar. Ik zet voor een aantal werkzaamheden een veiligheidsbril op. Vooral bij het snoeien en manipuleren van takken (composthoop omzetten) durft er wel eens een tak in je gezicht te veren. Zem heeft niet zolang geleden een stukje geschreven over het gevaar van steunstokken van planten en haar oplossing...
- Ik draag altijd veiligheidsschoenen wanneer ik met een spade werk. Ik heb ooit een riek in mijn schoen gestoken toen ik een jaar of 14 was, maar de pin van de riek is toen tussen de derde en vierde teen beland. Ik heb toen geluk gehad.
- Dat toestellen als een kettingzaag en bosmaaier of gereedschap als een zeis, bijl en kapmes met de nodige voorzichtigheid moeten gehanteerd worden spreekt voor zich, maar deze tekst zou niet compleet zijn zonder het te vermelden. Berg die spullen ook veilig weg voor je kinderen (lees puntje vier nogmaals, ik mocht die riek eigenlijk niet gebruiken van mijn ouders).
- Werk nooit alleen wanneer je op een ladder werkt of wanneer je met een kettingzaag, bosmaaier,... werkt. Je gezelschap kan onmiddellijk hulp roepen als er iets misloopt
Voilà. Doe er mee wat je wil. Voorkomen is beter dan genezen. Ik ga nu stoppen met zeuren. Nu ga ik het gras afrijden. En dan draag ik mijn veiligheidsschoenen, gehoorbescherming, handschoenen en mijn veiligheidsbril.
Zo'n veiligheidsbril is echt wel een must bij het haagsnoeien - rondvliegende stukjes tak-met-doorn zijn echt gevaarlijk!
ReplyDeleteEn staat op mijn verlanglijstje vòòr de wintersnoei: een gezichtsscherm voor bij het kettingzagen.
Een kettingzaag gebruik ik zelf liever niet, in ieder geval een goed idee zo'n gezichtsscherm...
DeleteMobieltje in je zak stoppen als je geen gezelschap hebt (punt 6). Als je bij een ev. calamiteit tenminste dat ding nog kunt bedienen ;-(
DeleteHeel nuttig, deze tips.