Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Saturday 12 January 2013

Ei

Vroeger stuurde mijn moeder me met de fiets naar de bakker/buurtwinkel om wat aankopen te doen. Ik herinner me nog levendig dat er op de toog twee stapels eieren stonden. Bruine en witte. Zelf had ik een voorkeur voor witte eieren, vraag me niet waarom. Misschien wel omdat onze kippen thuis bruine eieren legden?



Ondertussen is dat witte ei een beetje in vergetelheid geraakt. Het bruine ei is trouwens nog wat bruiner geworden, ik heb ooit ergens gelezen dat de consument geen witte eieren wil omdat daar meer vuil op te zien is, en het smetteloze, bruine ei verkiest.
Zou me niet verbazen in een wereld waar mensen vinden dat je vuil bent als je niet iedere dag een douche neemt en propere kleren aandoet, waar mensen hun handen en nu hun huis wassen met ontsmettingsmiddel,  en waar scoutsleiders klachten krijgen omdat de kinderen (en hun kleren) vuil worden tijdens de vergadering ...

Maar ik was dus aan 't spreken over eieren. Witte eieren. Brakels leggen witte eieren. Dat was, samen met het feit dat ze net iets minder eieren leggen dan de leghybriden en  niet zo goed aarden in kleine hokken, de reden waarom ze in het verdomhoekje geraakten, en ei (hehe) zo na volledig verdwenen. Van dit ras bleven er in 1971 nog twee hanen, twee hennen en 12 eieren over. Enkele liefhebbers slaagden erin om uit deze kleine genenpoel het ras opnieuw te doen herleven, een goede zaak, want volgens mij zijn brakels - met voorsprong - de mooiste hoenders van allemaal. Die kleuren! Die vorm!


En kijk... deze week vond mijn zoon een eerste ei sinds maanden in het kippenhok. Vijf van de zes hennen zijn nog erg jong en de enige oude kip was gestopt met eieren leggen tijdens de pokkeninfectie.
Maar nu vindt ze het dus terug tijd om eieren te leggen. Vanaf nu staan hier dus terug witte eieren op het menu. Kakelvers.  Met remsporen. Who cares?


Eergisteren lagen er twee eieren in het nest, gisteren één. Nu maar hopen dat ze niet stoppen met eieren leggen door de winterprik.  Met zes hennen zullen we binnenkort eieren in overvloed hebben, misschien moet ik de naam van deze blog nog veranderen in eierberg of zo....

10 comments:

  1. Ze hebben inderdaad een mooie kleurenslag en patroon. De onze leggen ook witte eieren (met remsporen) :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik vind die omhoogstaande staart ook zo mooi. We zijn het hier wel niet eens over welke nu de mooiste zijn, zilver- of goudbrakels

      Delete
  2. Erg mooie beestjes! De onze waren te vlieg-belust, helaas... En remsporen, ach, volgens de theorie legt een kip nooit waar ze schijt, maar dat soort theoretische kip heb ik nog nooit gehad :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik denk dat een kip haar gat ook niet direct afveegt :-)
      Vliegen doen de kippen alleen als ze jong zijn, als ze een jaar oud zijn worden ze te zwaar volgens mij.

      Delete
  3. Een wit of een bruin ei: als het maar kakelvers is. Remsporen op een ei: beter laten zitten. Want een ei was je best niet af. Vocht bevordert de bacteriënaangroei op de schaal. Bacteriën die het ei kunnen binnendringen. De nare gevolgen zijn voor de ultraproperen onder ons.
    Mijn favoriete kippenras is trouwens de Brahma. De kleuren zijn misschien wat minder, maar qua vorm en bepluiming is dat effenaf een prachtbeest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dat van het wassen van een ei wist ik niet, alweer iets bijgeleerd.
      Pluimen op de poten is een no-go voor mij, maar over geuren en kleuren...

      Delete
  4. "Winterprik", wat is dat een mooi woord. Mijn handen voelden in elk geval "prik" toen ik vanmorgen met het fototoestel buiten liep.
    Maar wat zijn de brakels en mooie, sierlijke dieren.

    ReplyDelete
  5. Prachtige dieren en foto's en mijn kippen leggen ook witte eieren!!!
    en ik heb weer veel geduld moeten hebben vooraleer ik het reactieformulier tegenkwam ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan je me aangeven welk systeem je gebruikt en welke browser? Ik heb hier geen enkel probleem (niet met Google Chrome, niet met Windows Explorer)

      Delete
  6. Mijn grootmoeder waste eieren en aardappels altijd mooi af met een schuurborsteltje. De eieren gingen proper (maar droog) de frigo in en de aardappels werden pas in propere staat geschild. Ervan uitgaande dat er in de handelingen van ouderen veel gezonde wijsheid zit denk ik dat we beter mijn Mémé zouden volgen. Het is niet echt gezond een filét americain te bereiden met een eitje waar nog vogelstront aan hangt als je het kraakt :-p

    ReplyDelete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht