Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Sunday, 7 October 2012

Briefje

Blauwbes

Vrijdag moest ik voor het werk weer naar Parijs. Toen ik vrijdagavond laat terug thuis kwam, lag er een briefje van mijn zoon klaar : 'Papa de haan (Sylvio) ziet er niet goed uit. Kan jij er eens naar kijken?'.
Het was al donker, toch nog even gaan kijken met een zaklamp. In het nachthok zag ik niet alleen de haan maar ook de twee zilverbrakels op de grond zitten, duidelijk onder de kippenpokken.

Toen ik zatermorgen naar het kippenhok ging, zat Sylvio nog in het hok. Een bezoekje aan de dierenarts bevestigde mijn hypothese, en voor Sylvio kwam alle hulp te laat. Kippenpokken treffen vooral zwakke dieren, Sylvio en de twee zilverbrakels zaten midden in de rui en zijn dan kwetsbaar. 't Gaat dan ook erg snel, want vorig week-end leek het dier nog fit.
De zilverbrakels zitten nu afgezonderd en worden goed verzorgd. Ik hoop dat ik die er door krijg.

Verder niet veel te melden alleen dat het hier herfst is, en dat steeds meer planten rode, gouden en bruine herfstkleuren vertonen.


Maar mijn favoriete gouden vlek uit de tuin is al gevallen...10 comments:

 1. Kippenpokken? Kende ik nog niet. Komt niet van de bloedluis dan? En zijn ze echt onbehandelbaar? Zo'n mooie haan!

  ReplyDelete
 2. Arme Sylvio. 't Was effenaf een prachtbeest!

  ReplyDelete
 3. Dikke sh-t! Hopelijk komen de kippen er door.

  ReplyDelete
 4. Zonde, zo'n schoon beest.

  ReplyDelete
 5. Ocharme, zo een mooie haan. Ook nog nooit van gehoord van kippenpokken. Wist alleen dat je alert moet zijn voor bloedluis. Hopelijk genezen de hennetjes snel.

  ReplyDelete
 6. Amai, dat was echt een prachthaan! Ik duim voor de zilverbrakels!

  ReplyDelete
 7. Kippenpokken en je ziet dat zo op het eerste gezicht, moet je toch eens uitleggen. Ik heb een paar weken terug het kippenhok danig onder handen genomen en met een brander alle luisjes gedood. had ik duidelijk al veel eerder moeten doen want sindsdien zij de kippen terug beginnen leggen!

  ReplyDelete
 8. @allen : Kippenpokken zijn op zich niet behandelbaar, je kan alleen de symptomen onderdrukken. De kippen moeten zelf sterk genoeg zijn om het virus te overwinnen. Kippen gaan - wanneer ze verzwakt zijn - makkelijker ten prooi vallen aan deze ziekte en er ook makkelijker aan sterven. Die verzwakking kan een gevolg zijn van de rui, wormen of bloedluizen. Zelf is mijn hok volledig bloedluisvrij (de voorbije dagen nog getest met een bloedluizen val).
  Meer info over de ziekte : [url]http://www.aviculture-europe.nl/nummers/07N05A06.pdf[/url]

  Eén van de twee zilverbrakels zou het zeker moeten halen, de andere is nog altijd twijfelachtig...

  En 't was inderdaad een prachtige haan.

  ReplyDelete
 9. de kleuren van Sylvio zijn wonderschoon, daarvoor alleen al zou een mens zo een haan aanschaffen maar dan hoor ik hier dat die beesten kunnen doodgaan .... jammer.

  ReplyDelete
 10. Wat sneu, Masj, het was zo'n pront haantje. Het is altijd naar om een dier te moeten verliezen. Ik hoop dat de kippen het gaan halen.

  ReplyDelete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht