Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Sunday 12 August 2012

Aardbeien in bakken

Een tijdje geleden heb ik hier iets geschreven over aangekochte aardbeien. Ik heb beslist om deze op te kweken in Bato aardbeibakken. Deze teeltmethode wordt veelvuldig gebruikt in de professionele aardbeiteelt.



De voordelen zijn legio : slakkencontrole wordt makkelijker, minder gevaar voor rotte aardbeien (die mooi over de rand hangen, zodat ze niet knikken), bovendien kan je ook werken en plukken op tafelhoogte (zodra ik mijn rekken heb afgewerkt, gepland voor deze winter - de oren van de bakken rusten dan op planken).

Er zijn natuurlijk ook nadelen aan verbonden, die bakken worden gevuld met potgrond (15 liter per bak), dus niet direct duurzaam maar ik hoop in de toekomst de potgrond te verdunnen met home-made compost. Ook de irrigatie is een wezenlijk probleem, planten in potten drogen namelijk snel uit. Op termijn plan ik een capillair druppelsysteem om dit euvel te verhelpen.



De bakken werden gisterenmorgen geleverd. Minimale afname hoeveelheid ongeveer 300 stuks, maar gelukkig kende ik nog enkele vrijwilligers.
Ondertussen zijn de eerste planten reeds opgeplant in de nieuwe bakken, ziet er goed uit, vind ik zelf.
De producent van deze bakken geeft aan dat je 6 planten per bak kan plaatsen, maar zelf beperk ik me tot vier. Voor de wat grotere planten (zoals deze Elianny hieronder) is vier planten in de pak krijgen al moeilijk (op de foto hieronder zijn er slechts twee planten in de pot gezet).

Met 48 bakken geeft dat bijna 200 aardbeiplanten, meer dan voldoende om in de lente een lekkere coupe aarbei te eten of een aardbeitaart te maken.



Daar brengen we volgend jaar met plezier verslag vanuit.






5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Daar stond mijn reactie er zowaar twee keer, delete ik er één en staat er niets. Ik schreef:
    Het wordt steeds professioneler op de Fruitberg! Wat een mooi systeem. Ik denk dat jullie inmiddels al zelfvoorzienend zijn wat betreft het fruit.

    ReplyDelete
  3. Bij mij soortgelijk systeem: een buis met afzonderlijke potten per plant met 1liter inhoud. De beregening pas ik toe met een vijverpompje in de regenton aangestuurd door een timer en een druppelaar in elke pot. Welke variëteiten heb jij aangeplant?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polka, Florence, Lambada, Evie2, Malwina, Frau Mieze Schindler, Ananas, Elliany, Vima Zanta

      Delete
    2. En ondertussen ook nog Darselect en Ostara bijgekocht

      Delete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht