Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Friday 20 July 2012

Druiven



Vandaag eindelijk de tijd vrijgemaakt om het liersysteem voor de druiven af te werken. Deze vrij recente manier van geleiding in de vorm van een V-haag werd geïntroduceerd in de druiventeelt, maar ondertussen zie je hier in de streek ook boomgaarden - zowel appels als peren - opgekweekt aan een liersysteem (lyre).



Zo'n opbouw zou een betere vruchtkwaliteit opleveren dan de klassieke, traditionele leisystemen. Voor druiventeelt is er nog een bijkomend voordeel: de druiventrossen hangen buiten de spandraden en worden dus niet gekwetst door de spandraden. Het was Fruitlent die me op deze teeltwijze wees, waarvoor dank.


Door het lezen van al die voordelen ben ik dus zelf ook aan de slag gegaan. In het vroege voorjaar had ik de houten constructie al gezet, maar voor het aanbrengen van de spankabels had ik nog geen tijd gehad.

Ik laat de druivelaars nu nog enkele weken groeien, daarna starten we met het snoeien.

Wat me opvalt is dat één rij van druivelaars een stuk minder gezond opgroeit. Ik heb de planten ondertussen bemest en ook wat kalium toegevoegd, maar de planten groeien beduidend minder dan de planten van de andere rij. Aangezien er in deze rij planten van drie leveranciers staan, is het vrij onwaarschijnlijk dat de oorzaak daar te zoeken valt.






Ik hoop dat de warmte van de komende weken de planten vlotter doet groeien. 
En dat door die warmte ook de kiwi en kiwibessen eindelijk beginnen te groeien, want die hebben dit jaar nog niet direct progressie gemaakt. Maar wat niet is kan nog komen... 

Kiwi en Kiwibessen pergola, weinig groei te bespeuren

En om helemaal stoutmoedig te zijn: misschien rijpen er nog wel wat vijgen af deze herfst.


Toch wel véél kabels zo

4 comments:

  1. amai, wat een superinstallatie heb je me daar ineen gestoken? Dat verdient een prima opbrengst.

    ReplyDelete
  2. Ja man, jij doet er nogal moeite voor. Als dat geen oogstfestijn wordt, dan weet ik het ook niet meer.
    O ja: kiwibessen nemen een trage start. Het eerste jaar gebeurt er quasi niks.

    ReplyDelete
  3. Wat een fantastisch, professioneel systeem! De kabels ga je straks niet meer zien als de groei doorzet.
    Wat sneu trouwens van het kameraadje van Muis.

    ReplyDelete
  4. @allen: merci voor de commentaar, ik hoop over enkele jaren op een stevige oogst, 5-6 grote trossen per plant (x 16 planten).
    @menck : Vier jaar geleden heb ik in mijn vorige tuin kiwibessen geplant. Die planten zijn meteen het eerste jaar flink in de groei geschoten.
    Bij mijn ouders had ik toen ook vier planten geplant, die zijn pas dit jaar beginnen groeien (gelijk zot).
    Enfin, we zien wel, we hebben tijd.

    ReplyDelete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht