Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Wednesday, 6 June 2012

Hostabloem


De eerste hostabloem is vandaag geopend. Vanuit esthetisch standpunt geen opwindend nieuws, want de meeste hosta hebben ronduit lelijke bloemen (zeker zodra ze beginnen verwelken). Geen wonder dat veel tuiniers de bloemstengels uitknippen.

Zelf doe ik dat niet. Er zijn ten eerste enkele uitzonderingen op de regel, met interessante bloemen, onder meer de hosta met spinvorminge bloemen, zoals H. 'Rollercoaster Ride hieronder. 
  . 

Er bestaan ook enkele hosta met dieppaarse bloemen (ik heb zelf ook een reeks zaailingen in evaluatie die gekruist zijn met het oog op de kleur van de bloemen). En niet te vergeten, de hosta met geurende bloemen (vergelijkbaar met meiklokjesaroma). Geen haar op mijn hoofd dat er nog maar aan denkt die af te knippen.


Maar hosta zijn ook ideale hommel- en zweefvliegplanten. Geen wonder als je ziet hoeveel stuifmeel in iedere bloem aanwezig is. Aangezien de hondsdraf in het gazon ongeveer uitgebloeid is en er op de madeliefjes na nog geen bloemen in de tuin staan, is dit een welkome aanvulling op hun dieet. 

Daarmee start het veredelingsseizoen opnieuw. Dat betekent dat ik voor dag en dauw zelf hommel speel om enkele gerichte kruisingen uit te voeren (voor de ├ęchte hommels wakker zijn), daarna de bloem correct merk (zodat we ons dat achteraf nog herinneren welke kruising we uitzaaien). Dat zaad zaai ik dan volgend jaar uit om het resultaat te evalueren in 2013 en 2014. Een mens heeft toch soms gekke hobby's hoor ik u denken... Absoluut mee eens. 3 comments:

 1. Je eerste hostabloem is in ieder geval een erg vroege; hier zijn zelfs nog geen beginnende stengeltjes te zien.
  De 'Rollercoaster Ride' is absoluut een pareltje!

  ReplyDelete
 2. veel succes met je hommel-spielerei, moge er schoon kindjes van komen!

  ReplyDelete
 3. Welke sterk geurende hosta's kan je zoal aanraden?

  ReplyDelete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht