Verhuis

De Fruitberg is verhuisd naar Fruitberg.wordpress.com

Monday 25 June 2012

Bessen

Eén van de lekkerste bessen in mijn tuin is de 'Taybes'. Ik verkies ze boven bramen en frambozen. Het  is een braamboos - kruising tussen framboos en braambes -  en combineert de beste eigenschappen van beiden: een frambozenaroma gecombineerd met de sappigheid van een braam. 
Zeer sterk groeiende plant met venijnige doornen, maar zoals het spreekwoord zegt "Kermis is een geseling waard". Ik heb ook de doornloze Taybes (Buckingham Tayberry), maar die groeit een stuk minder enthousiast. De vruchten zijn tot nu toe ook wat kleiner op de doornloze variant.
De bessen worden 4-5 cm lang. De foto hieronder geeft onvoldoende aan hoe groot de bes wel niet is...  Als de eerste bessen rijp zijn, pluk ik ze om een vergelijkende foto te maken naast een framboos.

Taybes
Je leest wel eens negatieve commentaar over de smaak van deze bes. Maar dat zijn meestal mensen die de bessen te vroeg plukken. Als de bes frambozenrood is, is ze nog niet rijp. Je moet wachten tot ze nóg donkerder kleurt, zoals een overrijpe framboos. Een typische plant voor de hobbyist, omdat de vrucht te zacht en kwetsbaar is om commercieel aangeboden te worden. De plant wordt sinds een jaar of twee vrij algemeen aangeboden in tuincentra.

Een bijkomend voordeel is dat de bessen vrij vroeg rijpen. Ze zijn net iets vroeger rijp dan mijn vroegste braambes ('Helen'), die nog minstens twee weken tijd nodig heeft om af te rijpen. De laatste braambes (Triple Crown) start nu pas met bloeien, en zal vruchten geven tot aan de eerste nachtvorst.

Braambes 'Loch Tay'

'Duke' is een blauwbes die grote vruchten draagt. In mijn tuin vormt alleen 'Darrow' nog grotere bessen. De grootte van de bessen is bij  'Duke' vrij onregelmatig, met enkele zéér grote bessen dit jaar (de kleine bessen op de foto hieronder zijn ook al groter dan een standaard blauwe bes). Het is ook de eerste blauwbes met bijna rijpe vruchten. De laatste blauwbessen (Elizabeth) worden hier begin september geoogst.

Duke


Over grote bessen gesproken 'Titania', een zwarte bes, hoort ook thuis in de categorie "Mag het een beetje meer zijn". Zeer grote forse bessen, maar ik moet nog enkele dagen geduld aan de dag leggen voor de bessen echt rijp zijn. Net zoals de blauwbessen kleine anti-oxydantenbommetjes. 

Titania


Lang niet groot, hopelijk wel lekker is de zwarte framboos. Eerlijk gezegd ziet ze er nu nog niet zo appetijtelijk uit. De bessen zouden nu eerst vuurrood moeten kleuren om daarna zwart te kleuren. Mijn geduld wordt dus nog wat getest. Ik heb veel lovende commentaar over de smaak van de bessen gelezen. De plant draagt zéér veel vruchten, dus dit kan amper mislopen.

Zwarte framboos 'Black Jewel'






5 comments:

  1. Interessant, de bespreking van al deze soorten. Ik speel met de gedachte mijn herfstframbozen - als ze dit jaar wéér nauwelijks dragen - eruit te gooien en de vrijgekomen vierkante meter (halfschaduw) te benutten voor een interessantere bes... Heb je nog een tip?

    ReplyDelete
    Replies
    1. In theorie dragen de meeste herfstframbozen toch vrij goed. Ik zou ds wachten tot het najaar alvorens te beslissen
      Alternatief? Ga ik je wat later op het jaar vertellen. Ik heb de indruk dat de zwarte framboos het meest productief is. Maar zolang ik die niet geproefd heb durf ik je geen advies geven

      Delete
    2. Ik wacht geduldig. Ben heel benieuwd! Smaak is, naast opbrengst, heel belangrijk. En frambozen blijven zeer goede anti-oxidantenbommetjes...

      Delete
  2. bij mij is de Black Jewel al een dikke week rijp. De eerste jaren heeft hij zich rustig gehouden maar vanaf het derde jaar is hij enorm groeikrachtig en zeer productief.
    De smaak is minder zoet dan de gewone framboos maar zeker niet slecht.
    Hoe is het met jouw Ziziphus en Pawpaw?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dat zijn nog kleine boompjes. Ik zal er binnenkort eens een tekstje aan wijden. Vandaag ook een eerste zwarte framboos gegeten, ik vond ze wel OK.

      Delete

Fruitblog is verhuisd naar [Url]Frutiberg.wordpress.com[/URL]. Alle berichten zijn ook overgezet naar deze site. Je kan ook daar reageren op dit bericht